Welk vlees voor tagliata di manzo?

Tagliata di manzo in het kort
Tagliata di manzo is een Italiaans gerecht dat draait om eenvoud en pure smaken. Dunne, sappige plakjes worden geserveerd met verse rucola, Parmezaanse kaas en een scheutje olijfolie. Vaak wordt het gerecht afgemaakt met balsamicoazijn of citroensap voor een subtiele zuurgraad die de rijke smaak in balans brengt. De combinatie van malse textuur, peperige rucola en hartige kaas zorgt voor een perfect samenspel van smaken. Dit gerecht is geliefd vanwege zijn eenvoud, verfijning en de pure smaakbeleving die typerend is voor de Italiaanse keuken.
Het beste vlees voor tagliata di manzo
Tagliata di manzo is een absolute Italiaanse klassieker, die steeds populairder wordt in restaurants. Maar welk vlees heb je nodig bij de verfijnde bereiding van tagliata di manzo? Om te beginnen is tagliata di manzo gemaakt van rundvlees. Het vlees wordt kort en intens gegrild en daarna in plakjes geserveerd. Advies is om een stuk vlees te kiezen met een lichte marmering (vet). De ribeye heeft een rijke smaak en heeft voldoende marmering. Dat maakt de ribeye een uitstekende optie voor tagliata di manzo. Daarnaast is ook de magere ossenhaas een prima optie voor mensen die minder vet op het vlees prefereren.
Kwaliteit voorop!
De kwaliteit van het vlees bepaalt grotendeels het succes van jouw tagliata di manzo recept. Vergeet de supermarkt, het beste rundvlees haal je écht bij een (online) slager.
Van welk dier wordt tagliata di manzo gemaakt?
Tagliata di manzo wordt gemaakt van dunne plakjes rundvlees. Het vlees wordt kort en intens gegrilld voor een smaakvol eindproduct.
Welke vlees is geschikt voor tagliata di manzo?
Advies is om een stuk rundvlees te kiezen met veel smaak en een lichte interne marmering. De ribeye wordt door veel chefkoks gebruikt bij de bereiding van tagliata di manzo. De ribeye is rijk aan smaak en droogt niet snel uit. Er zijn echter ook mensen die minder vet op het vlees prefereren. Dan is de ossenhaas een geweldige magere optie. De ossenhaas is een van de duurdere cuts, dus reken op een prijsverschil.
Hoeveel gram rundvlees voor 1 portie tagliata di manzo?
Tagliata di manzo is een verfijnd gerecht dat zowel als starter als hoofdgerecht wordt geserveerd. Dat heeft uiteraard gevolgen voor de porties. De juiste afweging qua verzadiging is op zijn plaatst. Voor een licht voorgerecht adviseer ik meestal zo’n 80 a 100 gram per portie. Als hoofdgerecht mag het meer vullen. In dat geval adviseer ik minimaal 200 gram rundvlees voor tagliata di manzo.
Slagersrecept voor fluwelen Tagliata di manzo
Ingrediënten
(serveert 2 personen)
250 g rundvlees
1 el olijfolie
zout en peper
handje rucola
parmezaanse kaas
pijnboompitjes
1 el extra vierge olijfolie
1 tl balsamicoazijn
6-8 cherrytomaatjes
1 tl citroensap
1. Haal het vlees op tijd uit de koelkast
Laat het rundvlees minimaal 30 minuten op kamertemperatuur komen. Dit zorgt ervoor dat het gelijkmatig gaart en sappig blijft. Dep het vlees droog met keukenpapier en wrijf het in met olijfolie, zout en peper. Verwarm een grillpan of koekenpan op hoog vuur zodat deze goed heet is voordat je het vlees bakt.
2. Bak het rundvlees perfect rosé
Leg het vlees in de hete pan en bak het 2-3 minuten per kant (afhankelijk van de dikte) voor een mooie rosé binnenkant. Wil je het liever medium? Bak het dan 4 minuten per kant. Gebruik geen vork, maar een tang om het vlees te keren, zodat de sappen behouden blijven. Haal het vlees uit de pan en laat het 5-10 minuten rusten onder aluminiumfolie.
3. Bereid de garnering voor
Terwijl het vlees rust, spoel je de rucola af en laat je het goed uitlekken. Snijd de cherrytomaatjes doormidden en schaaf de Parmezaanse kaas in dunne flakes. Doe de rucola in een kom en meng met 1 tl olijfolie, een snufje zout en optioneel een paar druppels citroensap voor een frisse touch.
Verfijnd recept voor botermalse vitello tonnato
De beste vleesopties voor kakelverse steak tartare
Authentiek recept voor Japanse beef tataki
4. Snijd het vlees in dunne plakjes
Gebruik een scherp mes om het vlees tegen de draad in in dunne plakken (tagliata) te snijden. Dit zorgt ervoor dat het extra mals blijft. Leg de plakjes dakpansgewijs op een groot bord of verdeel ze over twee borden voor een mooie presentatie.
5. Bouw de tagliata di manzo op
Verdeel de rucola over en rondom het vlees. Leg er wat cherrytomaatjes bij en strooi de Parmezaanse kaasflakes eroverheen. Druppel extra vierge olijfolie en balsamicoazijn over het geheel voor extra smaak.
6. Serveer de tagliata zo snel mogelijk
Serveer de Tagliata di Manzo direct, eventueel met een knapperig stuk brood of een glas Italiaanse rode wijn. De combinatie van mals vlees, pittige rucola, zoute Parmezaan en de zoete zuren van balsamico maken dit een heerlijk voorgerecht. Eet smakelijk! 😃🥩