1. Bereid de Char Siu marinade
Maak een rijke, Kantonese marinade met sojasaus, lichte sojasaus, hoisinsaus, oestersaus, honing, bruine suiker, rijstwijn (of droge sherry), knoflook, vijfkruidenpoeder, geraspte gember en eventueel een beetje rode kleurstof. Meng alle ingrediënten goed door elkaar tot de suiker volledig is opgelost en je een gladde saus hebt. Deze marinade is zoet, zout, hartig en kruidig – precies wat Char Siu zo bijzonder maakt. Zet de saus even apart terwijl je het vlees voorbereidt.
2. Marineer het varkensvlees
Snijd 1 kg varkensnek of procureur in lange repen van ongeveer 4–5 cm breed. Zo krijgen ze tijdens het roosteren een mooie karamellisering en blijft het vlees sappig van binnen. Leg de stukken in een afsluitbare zak of schaal en giet de marinade erover. Zorg dat elk stuk goed bedekt is. Dek af of sluit af en zet het vlees minimaal 12 uur in de koelkast, liefst een hele nacht. Hoe langer de marinade intrekt, hoe intenser de smaak.
3. Maak het vlees klaar voor bereiding
Haal het vlees ongeveer een uur voor het roosteren uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen. Dit voorkomt dat het vlees schrikt van de hitte en taai wordt. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C (boven- en onderwarmte) of bereid een barbecue met indirecte hitte. Leg alvast een rooster klaar boven een bakplaat of lekbak met wat water erin om vet en marinade op te vangen. Dit voorkomt verbranding en houdt de oven schoon.
4. Rooster het vlees in de oven
Leg de repen vlees op het rooster en schuif de bakplaat eronder. Rooster het vlees 20 minuten op 200 °C. Draai de stukken dan om en bestrijk ze met de overgebleven marinade. Rooster nog eens 15 tot 20 minuten. Voor een extra glanzend en gekaramelliseerd resultaat bestrijk je het vlees tussendoor nog een keer met marinade of honing. Het vlees is gaar als het een diepe roodbruine kleur heeft en aan de randen begint te karamelliseren.
5. Char Siu laten rusten en in plakken snijden
Haal het vlees uit de oven zodra het gaar is. Laat het 10 minuten rusten onder losjes aluminiumfolie. Zo blijven de sappen in het vlees en wordt het extra mals. Snijd daarna de repen haaks op de draad in dunne plakjes. Je ziet nu de sappige binnenkant en de karakteristieke rode buitenkant. De geur is onmiskenbaar: kruidig, zoet en geroosterd. Serveer het vlees direct of bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik.
6. Serveer op jouw manier
Char Siu is enorm veelzijdig. Serveer het klassiek met witte rijst en gestoomde groente, of gebruik het in noedelsoep, bao buns of nasi. Je kunt het warm serveren als hoofdgerecht of koud in dunne plakjes als bijgerecht of borrelhap. De overgebleven saus op de bakplaat kun je eventueel inkoken en als glaze gebruiken. Char Siu laat zich ook goed invriezen, dus maak gerust extra. Eén keer maken, vaker genieten van die authentieke smaak.